U bent hier als  gast        |      

 De hoofdlijn
  
 

Reageer op de hoofdlijnen

 

We kiezen ervoor om het hart van Doorwerth losjes te ontwikkelen in een parkachtige campussetting. Hierin staan de belangrijkste gebouwen bij elkaar, ze vormen een geheel, maar vooral de ruimte is het fundament.  De bossfeer van Doorwerth en omgeving is de drager van ons centrum. Daardoorheen loopt een patroon van schijnbaar willekeurige, maar zeer doeltreffend ontworpen, paden. 

Uiteraard, omdat het om een centrum gaat, leggen we alle publieksaantrekkende functies zoveel mogelijk bijeen zodat er reuring ontstaat. Dit alles gebeurt wel op een losse manier. Het bos en de paden houden het geheel bijeen en zorgen voor samenhang. De bossfeer is alom voelbaar en de vormgeving van de paden en openbare ruimte is zeer herkenbaar.

Daar waar de meeste publieksfuncties bijeenkomen ligt het echte hart. Hier is ruimte om elkaar te ontmoeten en voor gezamenlijke activiteiten, zoals op een dorpsplein.

In een omgeving waarin vooral de ruimte alles bijeenbrengt is ook de uitstraling van de gebouwen van groot belang. Gebouwen hebben minder duidelijk een voor- of achterkant. Ze staan los in de ruimte en hebben vanaf alle zijden dan ook een goede uitstraling.  Gebouwen mogen, omdat de sfeer van de omgeving zo sterk is, best afwijkend van elkaar zijn. Voor Doorwerth kiezen we wat betreft de uitstraling van gebouwen voor een modernistische en rationele stijl. 

Op een campus is de auto wel aanwezig maar kent zijn eigen plek. De voetganger, de fietser en het verblijf staan voorop. Dit gaat soepel met elkaar samen. We kiezen niet voor een echte shared space.

Commentaar

# Meertens
woensdag 15 juni 2016 22:15
Even vanuit een andere benadering. Doorwerth veroudert en de beste doelgroep om dat tegen te gaan zijn gezinnen met jonge kinderen. Hoe kun je deze groep aan Doorwerth binden? Ik denk dan inderdaad aan een plek waar men gezelligheid en sfeer kan terugvinden. Een campusopstelling zou kunnen. Ik zou het fijn vinden als bouw van kleurrijke houten woningen worden toegepast waarvan de benedenverdieping dienst kan doen als horeca gelegenheid en de bovenverdieping als woning. Niet alleen een pizzeria en een Chinees als eetgelegenheid maar meer variatie, want de omliggende dorpen hebben niet veel te bieden. Veel terrasgelegeheid op een natuurlijke manier ingedeeld en ingericht. Misschien als voorbeeld zoals je die typisch in een Noors dorpje terugvindt. Succes ermee.
# Kristin
donderdag 23 juni 2016 19:17
Ik zie dat er op weitje voor de richterswegflat aan de kant van het winkelcentrum een gelegenheid voor horeca komt. Dit weitje wordt nu door de bewoners van de richterswegflat gebruikt om gezamenlijk buiten te zitten en te voetballen voor eigen deur. Dit omdat een deel van de kinderen daar onder toezicht kan spelen. Ik zou het fijner vinden voor de kinderen en bewoners om die plek open te houden of speelplaatsen van te maken. En de uitzicht vanuit de flat gaat weg, het vrije uitzicht.
Of het mogelijke fitnesveld zou ook een optie zijn.
Mvg

# Willy
zondag 26 juni 2016 0:22
Ik zie een horica erbij niet nodig in een kinderbuurt ik zie veel liever dat er weer kinderspeelgoed toestellen terug voor de kinderen niet zijn bijna allemaal weggehaald
# Jhk
maandag 27 juni 2016 9:47
Twee korte opmerkingen n.a.v. Laatste bijeenkomst ontmoetingskerk.
Over jongeren bij de Poort wordt gezegd dat de praktijk uitwijst dat hun aanwezigheid een onveilig gevoel geeft, men mijdt in de avond de omgeving van de poort. Dit hoeft niet , maak eens gewoon een praatje met ze , we zijn zelf ook jong geweest je hoeft echt niet bang te zijn, kom op mensen even samenwerken jong en oud.

Wat betreft de veiligheid kruispunt vd Molenallee/Beethovenlaan het is niet alleen de snelheid , maar ook het effect van het lichtval waardoor mensen die oversteken soms niet worden gezien.
# Din & Neba
dinsdag 28 juni 2016 11:05
Het nieuwe plan gezien. Daarin is ook plek gemaakt voor horeca aan de richtersweg. Wij wonen in de richtersweg flat. Vinden dit geen goed idee, ivm. Veiligheid en ( geluids) overlast. Daarnaast zou het voor de bewoners en kinderen beter zijn om speelgelegenheid of zitplekken te maken.
# Leon
woensdag 29 juni 2016 0:05
Hallo ik ben ook niet bepaald te spreken over het plan bospaviljoen een horeca gelegenheid te maken. Ivm de overlast die daar van komt en is ook niet echt mooi gezicht tegen een gebouw aan te kijken en veel te dicht bij onze flat. Geluid galmt dan door de hele flat heen. En onze parkeerplaatsen zijn we dan ook wel kwijt aan het volk wat er komt. En weet verder niet wat er precies met horeca bedoeld wordt is dat al bekend?
# hans
woensdag 29 juni 2016 8:17
Een horecagelegenheid voor onze flat ben ik absoluut niet mee eens een dorpscentrum zou mooi zijn alles in 1 ook dus de horeca als ik die tekeningen zie lijkt het meer op een stadscentrum we hebben nog geen 8000 inwoners hier buiten dat om wie gaat dat betalen ik denk eerst maar eens zien hoeveel geld er beschikbaar is en dan plannen maken voor een dorpscentrum hoeft allemaal niet zo groot bijvoorbeeld in Didam dokter fysio apotheek en nog een paar dingen alles onder 1 dak en dat is een dorp met 16000 inwoners
# Aaldert
woensdag 29 juni 2016 8:27
Heel mooi opgezet de plannen rondom de school en de groenstrook voor de mozartflat. Mis wel iets aan de richtersweg om de snelheid daar te verlagen. Wordt nu vaak hard gereden en knooppunt bachlaan/ richtersweg lijkt op de tekening veiliger eruit te komen.
Bospavilioen vind ik geen goede oplossing. Voor bewoners van de richtersweg is het uitzicht weg. Zij ervaren nu ook regelmatig overlast van de poort en ik denk dat horeca zo dicht op de flat voor overlast kan zorgrn. Daarnaast is natuur voor de deur een pre.
Hoop dat alle mening ook daadwerkelijk nee genomen gaan worden.
# Irma
zondag 3 juli 2016 10:04
Het plan betekent een halvering van de buitenspeelruimte bij de scholen.

De enorme natuurlijke ruimte om buiten te spelen – bij school en in het bos – is voor mij één van de positieve bijzonderheden van Doorwerth. Destijds de belangrijkste reden dat ik hier kwam wonen.

Ik kan dus helaas niet voor zijn. Om helder te zijn: ik ben tegen.

Een boompje meer op de tekening, in de dezelfde ruimte, zal in werkelijkheid niet helpen. Minder ruimte = meer druk door betreding = noodzaak tot verharding = geen natuurlijke ruimte om te spelen.
# Irma
zondag 3 juli 2016 10:08
Maak mooi wat lelijk is en niet meer goed functioneert. Behoud wat mooi is, gebruik en versterk de bijzonderheden.

Ik vind dit motto terug in het concept van de Werkgroep Groen (terug te vinden op deze website bij tabblad achtergronden, onderaan):
- Behoud de natuurlijk buitenspeelruimte voor de scholen in het dorpsbos, maak er iets bijzonders van.
- Knap de Carnaduslaan op (net als eerder het winkelcentrum). Herontwikkeling Cardanuslaan. Maak er een parkachtig woon- en werk gebied van met een laan naar het centrum. Het is nu vervallen, verrommeld, leegstaand en verpauperd. De foto’s laten het pijnlijk duidelijk zien. Dit is het nut van buiten gaan kijken en samen constateren wat mooi is en wat knelpunten zijn in Doorwerth. Volgens mij is dit in het proces vergeten.

In de regio Assen-Groningen heeft men halverwege de jaren ’90 hetzelfde motto toegepast. Met een woningbouwopgave van 45.000 woningen dacht men eerst aan bouwen dicht bij beekdalen en in het esdorpenlandschap. Dit leidde tot een stevige en geanimeerde discussie in de regio, waarin juist werd gepleit voor het herstel van deze historisch gegroeide landschappen.
Aan uitbreiding in de landschappelijk minder interessante oostelijke richting werd in eerste instantie niet gedacht. Daar lagen de als ‘saai’ bestempelde en economisch in het slob zittende akkerbouwgebieden. Gelukkig deed men dat uiteindelijk wel: en daar is nu Meerstad ontwikkeld.
Een bijzonder woongebied, met veel water en natuur. En waterberging is een van de extra functies.
# Leon
zondag 3 juli 2016 17:01
En hoezo nieuwe gebouw voor de pizzeria de beste man heeft net zijn zaak verbouwd. En de dierenzaak is ook nog vrij nieuw. Half van de tot nu gemaakte richtlijnen gaan wat mij betreft helemaal nergens over , en is nauwelijks over nagedacht.
# Leo Coenders
maandag 19 september 2016 17:38
Vitaliteitspark
Een initiatiefgroep is al enige tijd bezig om een vitaliteitspark te definiëren in het Baron van Brakellbosje. Vaak wordt dit een beweegtuin genoemd. De initiatiefgroep denkt aan een aantrekkelijk verblijfsgebied voor oud en jong, dat bewegen stimuleert. Met een enkel toestel, maar ook behoud van veel beplanting voor de geuren, de ervaring van de seizoenen, de kleuren en aan de aanwezigheid van vogels. Het park biedt ontmoetingsmogelijkheden en afwisseling.
De gemeente Renkum en de Gelderse Sportfederatie helpen mee in de ontwikkeling. Samenwerking met de kerngroep Centrumplan Doorwerth is een uitgangspunt.
# gerbert smulders (LOS stadomland)
zaterdag 1 oktober 2016 20:43
Beste Leon,
Niet alle ideeen uit het plan hoeven morgen gerealiseerd te worden. We denken dat het "naar voren" plaatsen van het bouwblok waarin de pizzeria gevestigd is wel ten goed komt aan de ruimtelijke kwaliteit van het dorpshart.
# gerbert smulders (LOS stadomland)
zaterdag 1 oktober 2016 20:44
begin november - houdt de website in de gaten - is er een nieuwe bewonersbijeenkomst. We zullen dat zeker iets doen met de reactie omtrent het bospaviljoen.
# gerbert smulders (LOS stadomland)
zaterdag 1 oktober 2016 20:45
beste Leo
Het initiatief van de beweegtuin past heel mooi in onze gedachten. Het zal zeker een plek krijgen.
# Leon
zaterdag 1 oktober 2016 21:56
Ok dat is mooi want wij willen dat niet pal voor onze deur. Is ook asociaal zoiets er door te drukken. Als je dat zo graag wilt een horeca gelegenheid doe dat dan lekker bij je eigen voor de deur. Maar ik snap de beweegredenen wel lekker afschuiven op de richtersweg toch al een bij elkaar geraapt zooitje. Bovendien hebben we denk voor het kleine doorwerth al genoeg horeca.
# Eén van ons
woensdag 2 november 2016 15:28
Ik kreeg net een uitnodiging in de bus van "wij" voor een bewonersavond Centrumplan Doorwerth op 9 november. "Wij", die zegt te spreken namens "ons", stelt u zich eens voor.

S.v.p. niet alleen op de bewonersavond, maar in alle communicatie naar "ons"
# Bert Harberink
woensdag 2 november 2016 16:18
de afgelopen drie jaar zijn wij - inwoners van Doorwerth- bezig met het vaststellen van een visie op de gewenste ontwikkelingen in ons centrum.
Wat willen we wel en wat willen we niet !!
onze websites en fB pagina geven denk ik een goed beeld van de samenstelling van de Kerngroep die samen met een ieder aan dit plan werken.
Dus ook U bent van harte welkom volgende week woensdagavond.
www.platformdoorwerth.nl ; fB : centrumplan Doorwerth .
Ik ben altijd bereid nadere informatie te verschaffen, indien gewenst.
# Mark
vrijdag 4 november 2016 6:40
Ik hoop dat hele centrumplan aan duigen valt. Allemaal achterlijk onrealistische plannen. Verder ben ik erop tegen dat er een horeca komt bij bospaviljoen voor de richterweg.
# Leo Coenders
vrijdag 4 november 2016 8:27
Ik hoop dat hele centrumplan snel doorgaat. Allemaal mooie plannen. Verder ben ik er niet op tegen dat er horeca komt bij bospaviljoen voor de Richterweg.
Jullie bereiden een bestemmingsplan voor, dus als je het met iets niet eens bent, kun je altijd bij de bouwaanvraag je bezwaar indienen. Jullie zouden dit duidelijker moeten maken.
# Leon
vrijdag 4 november 2016 17:17
Tuurlijk ben je daar niet op tegen want je woont er zelf niet. Het is niet bij jou voor de deur jij hebt er dadelijk geen last van.
# Eén van ons
zondag 6 november 2016 10:41
Bert Harberink helderheid over wie "Wij" zijn die praten namens ons lijkt mij niet meer dan vanzelfsprekend. Dus zet alle namen op alle communicatie, alstublieft!! En maak de communicatie geen zoekplaatje, houd het op één plek.

Anders werkt zo'n burgerplan toch niet.

Mark heeft volgens Leo een plan voor een bestemming. Hoe wordt dat plan door de kerngroep meegenomen in de bespreking met de andere burgers? Ik ben wel benieuwd naar dat plan.

Groen, blauw en materialisering

We willen zo veel als mogelijk goede bomen behouden. Dit bepaalt de groene sfeer van het centrum. De inrichting van bijvoorbeeld de centrale parkeerplaats, maar ook andere delen zijn daar nauwkeurig op afgestemd. In de uitwerking moet nog een onderzoek gedaan worden naar de bomen met de hoogste toekomstwaarde. Naast het behouden van bomen willen we op veel plekken ook bomen toevoegen om deze bossfeer te versterken.

Voor de stoffering van de campus zien we op veel plekken een zeer informele inrichting. Door het bos lopen eenvoudige, herkenbare en halfverharde paden. De langere paden worden uitgevoerd in gewassen beton. Gewassen beton heeft door het uitwassen een fraaie, genuanceerde en rustige uitstraling. Het is comfortabel en kan strak aangelegd worden zonder opsluitbanden. Deze eenvoud past bij Doorwerth.

In het gebied tussen de winkels en de pizzeria is de inrichting wat intensiever. Hier komen banken met een betonnen voet en houten zitdekken. Eén van de banken wordt verbreedt tot een heus podium. De directe omgeving willen we beplanten met soorten die passen in de bossfeer, hier mag zeker ook kleur inzitten. De beplanting moet niet te hoog zijn, het gebied is veilig en overzichtelijk. Iets verder zien we een ‘jeu de boulesbaan’ met dezelfde banken, passend bij de verharding. In de verharding zijn enkele gaten uitgespaard waar bomen staan.

De schoolpleinen willen we zo natuurlijk mogelijk maken. Uiteraard is er deels verharding, maar we willen de natuurlijke omgeving en inrichting laten overheersen. De ruimte tegenover het zorgcluster zien we als een zandspeeltuin, een natuurlijke speelplaats.

In de gebouwen moet duurzaamheid een duidelijke plek krijgen. Qua materialen stellen we veel hout, glas, staal en ook baksteen voor. Daken kunnen groen zijn. Met ligt hellende daken wordt het groen zichtbaar.

In het hart worden voorzieningen gemaakt waarbij water maximaal kan worden afgekoppeld. Vanwege de bodemgesteldheid zal water snel infiltreren. Misschien kunnen we ergens water vasthouden om een waterspeelplaats te maken.

De Bachlaan, de Richtersweg en de Van de Molenallee in het hart willen we herinrichten. Hierbij past een bestrating die afwijkt van de standaard asfaltwegen in Doorwerth, maar ook van het beton dat we voorstellen in het hart voor de voetgangers. We denken dat een (extra) grote klinker hier goed past in een donkere aarden tint (donkerbruin, richting antraciet). Als je het centrum binnenkomt is dat duidelijk merkbaar.

In het gehele centrumgebied van Doorwerth is nieuwe verlichting gewenst. We willen op zoek gaan naar een mooie houten verlichtingspaal, die wat onregelmatig mag zijn zoals een boom. Het armatuur met ledverlichting is een combinatie van glas en staal.

Kaartbeelden en grafieken

 • Groen, blauw en materialisering
 • Groen, blauw en materialisering
 • Groen, blauw en materialisering
 • Groen, blauw en materialisering
 • Groen, blauw en materialisering
 • Groen, blauw en materialisering
 • Groen, blauw en materialisering
 • Groen, blauw en materialisering
 • Groen, blauw en materialisering
 • Groen, blauw en materialisering

Commentaar

# Angelique
vrijdag 15 juli 2016 13:10
Het is goed dat er nagedacht wordt over het materiaalverbruik.
er moet m.i. echter ook afdoende oog blijven voor het praktische element.Straten van klinkers zien er wellicht gezelliger/mooier/dorpser uit, maar hier wordt uit het oog verloren dat klinkerstraten bij vorst een verschrikking zijn. Ik zou de sfeer eerder zoeken in de omgeving vd wegen en niet het wegdek zelf tenzij er materialen zijn die bij vorst geen verhoogd risico op ongevallen geeft.
# Doorwerth
maandag 15 augustus 2016 23:33
Ook graag nadenken over soorten bomen. Wat mij betreft alleen inheemse bomen, die passen bij de grondsoort van Doorwerth.
Eiken. Berken. Geen essen, populieren.

Woningbouw

Op de plek waar nu de Dorendalschool staat en waar voorheen ook een school stond, worden woningen gebouwd. We hebben ons laten inspireren door de opzet van “Tussen de lanen”. In dit geval worden er enkele blokken van grondgebonden woningen gebouwd die ontsloten worden vanaf de Richtersweg of de Bachlaan. Het gebied zelf blijft vrijwel autovrij, omdat er, zoals in “Tussen de lanen”, (half) ondergronds wordt geparkeerd. Alleen parkeren voor de bezoekers vindt plaats in de buitenruimte. Bomen en bestaande hoogteverschillen blijven zoveel mogelijk gehandhaafd. Tussen de woonblokken in kan gespeeld en gewandeld worden in het bos.

Tussen de nieuwe woningen ontstaat een prettige ruimte die we – in tegenstelling tot “Tussen de lanen” – wat bosachtiger en ruiger willen inrichten. Het gebied moet veilig en overzichtelijk zijn. De afstand van de grondgebonden woningen ten opzichte van de clusterwoningen is aanzienlijk. Omdat de bebouwing laag is, is dit goed inpasbaar.

Aan de Richtersweg is gekozen voor een open structuur omdat daarmee het losse karakter van de weg gehandhaafd blijft en zo de ontsluiting het meest praktisch is.

Wat betreft typologie wordt er dus uitgegaan van grondgebonden woningen. De exacte mix en maatvoering moet natuurlijk nog bepaald worden, maar we weten dat er behoefte is aan betaalbare gezinswoningen. Zoals we het nu inschatten worden er 52 woningen gebouwd.

Direct aan de Bachlaan wordt een klein woongebouw van 10 woningen voorgesteld. Hier wordt uitgegaan van een blokje in twee bouwlagen hoog met deels ondergronds parkeren. Stedenbouwkundig gezien is een extra bouwlaag hier voorstelbaar, echter daar wordt nu niet van uitgegaan. De exacte mix en maatvoering moet nog bepaald worden, maar zoals gezegd is er behoefte aan betaalbare gezinswoningen. Ook is er behoefte aan zorgwoningen. Dit zou hier goed passen.

Direct bij het winkelcentrum worden ook nieuwe woningen voorzien. De bewoners hiervan kunnen allen parkeren in het woonblok. Aan de Van der Molenallee en de Beethovenlaan komen woningen die hun entree op de begane grond hebben. Daarmee wordt dit gebied, deze entree van Doorwerth, een stuk vriendelijker. De woningen hebben een beperkte begane grond met daarboven twee verdiepingen. Ze hebben een privédaktuin en een collectieve tuin. Aan de zijde van de parkeerplaats en aan de oostzijde worden ook woningen gebouwd. Dit zijn maisonnettes. Deze woningen liggen op de eerste en tweede verdieping en hebben een privédaktuin en een collectieve daktuin. Dit blok telt circa 22 woningen.

Tot slot komen er circa 10 woningen boven het blok waar thans de pizzeria is gevestigd. Ook hier denken we aan maisonnettes. Ook deze woningen liggen op de eerste en tweede verdieping, waar mogelijk met daktuin of een groot balkon op de zon.

Zoals aangegeven bij knop 3 ‘Onderwijs en ontmoeting’ kunnen we ons voorstellen dat er ook boven dit multifunctionele gebouw woningen worden gerealiseerd. In de huidige tekening is dat niet voorzien. Het zou een mooie plek kunnen zijn voor zorgwoningen. Dit vraagt dan wel extra parkeerplaatsen.

Kaartbeelden en grafieken

 • Woningbouw
 • Woningbouw
 • Woningbouw
 • Woningbouw
 • Woningbouw

Commentaar

# Henry Ketelaars
maandag 27 juni 2016 13:40
In het verslag van de bewonersavond op 15 juni 2016 kwam ik onderstaande tegen. Dit is een belangrijke uitspraak, zeker voor de clusterbewoners, zoals ik. Als de positie van de huizen niet wijzigt, zijn juridische procedures onvermijdelijk. Het aantal woningen is inderdaad ook erg groot.

Balansgebied Invulling met grondgebonden woningen in een groene omgeving is goed. Aandacht voor behoud van huidige bomen eveneens goed. Positie van huizenrijen moet anders. Clusterbewoners hebben nu frontaal zicht op een rij woningen wat inbreuk geeft op de privacy. Door deze rijen woningen 45 graden te draaien (met de klok mee) wordt dit wél als een acceptabele positie gezien. Dit is belangrijk voor het verkrijgen van draagvlak en het voorkomen van juridische procedures. Deze nieuwe woningen hebben hierdoor dan gedurende een langere periode in de middag en namiddag de zon in hun tuin wat feitelijk het belangrijkste deel vd dag is als je werkt. Dus ook voor deze nieuwe bewoners zou dit een acceptabele (of zelfs voorkeurs?) aanpassing kunnen zijn. Het aantal woningen wordt wel als (te) veel ervaren.
# Angelique
vrijdag 15 juli 2016 12:56
Hoi Henry,

Ik ben het helemaal met je eens. Ook ik ben een clusterbewoner en het verlies aan privacy is aanzienlijk, laat staan wat het doet met de verkoopprijs van onze wo ingen. De positie van de huizen iets wijzigen scheelt zo enorm veel. Van alle plannen voor het balansgebied die de revue hebben gepasseerd is dit de slechtste. Ik ben zeker van plan om bezwaar aan te tekenen en gerechtelijke procedures te beginnen om een plan als dit tegen te houden. Mocht het van de grond komen dan is het een kwestie van ons verenigen en daarmee kan je de bouw dan jaren rekken en zo duur maken dat het sneuvelt. Ik hoop dat de mensen vh centrumplein zo wijs zijn om met een plan te komen waarin heel wat meer rekening gehouden wordt met de wensen van de huidige bewoners. Ik zie ook niet in waarom potentiële nieuwe bewoners in een opstelling als deze zouden willen wonen. Vrijwel alle nieuwe bewoners zouden immers ook bij elkaar naar binnen zitten te kijken in deze opstelling.
Ook zij hebben dus weinig privacy en je weet nu al dat het groen in het gebied echt niet zo ruim aanwezig zal zijn als nu ingetekend. In de herfst en winter zal het groen gehalte wat nog een beetje privacy zou geven al helemaal niet meer aanwezig zijn.
Wat minder woningen, de positie een 45 graden draaien en iedereen (inclusief de gemeente die minder/geen procedures te verwerken krijgt) zal er beter van worden dan met het plan wat er nu ligt.
# Hennie
vrijdag 15 juli 2016 13:22
Ik ben het helemaal met bovenstaande meningen van Henry en Angelique eens. Woningbouw in het balansgebied is wellicht niet te voorkomen (een park zou voor heel Doorwerth heel wat beter zijn dan weer meer bebouwing), maar met het huidige plan haal je doorwert naar beneden. Teveel woning in een hele slechte positionering. Het groen is in de herfst en winter inderdaad kaal en dan kan iedereen zien wat de ander aan het eten is en welke pyjama je aan hebt. Aan de leden vh centrumplan dan ook de vraag om hier nog eens heel goed naar te kijken. Zelfs met het behoud van hetzelfde aantal woningen(teveel) kan je door een betere positioneringen beter plan krijgen. Alleen al het feit dat de tuinen tussen de nieuwe woningen en de valeriuslaan aan de verkeerde kant zijn gepositioneerd, is onbegrijpelijk. Positioneer die tuinen aan de kant vd valeriuslaan en je vergroot daarmee al de afstand tussen de woningen. Een betere optie is natuurlijk inderdaad het ietwat draaien van de woningen waardoor je schuin op en dus ook weg van elkaar kijkt. Het heeft geen zin om met lapmiddelen in het centrum een ontmoetingsplaats te maken door een ander groot deel van Doorwerth zodanig vol te bouwen dat de mensen er niet meer willen wonen. Ik weet dat mijn dochter al aan verhuizen zit te denken en haar buren eveneens. Dat kan toch niet de bedoeling van het plan zijn.
# Gert
maandag 18 juli 2016 13:59
Ik ben een groot voorstander van een fijner Doorwerth. Hierin is overigens nog veel te verbeteren zo der grootse plannen (denk aan zwerfvuil en die karretjes bij de flats aan de richtersweg). Maar een dorpspleinof iets dergelijks zou inderdaad een verrijking zijn. Dat hier geld voor nodig is, begrijp ik ook alhoewel ik niet begrijp waarom dit perse allemaal vanuit Doorwerth moet komen. Ik begrijp ook nog dat het balansgebied bebouwd zou kunnen worden om inkomsten te genereren. MAAR, het huidige plan is m.i. Een verslechtering van Doorwerth. Rond dit gebied staan al die flats met als het zwerfvuil en de karretjes er omheen hetgeen een armoedige indruk maakt en dan zou je dit gebied ook nog gaan volbouwen. De woningen staan netjes in lijn en tegenover elkaar waardoor er geen enkel speels en open element is, de woningen benemen de clusterbewoners en dus ook de nieuwe bewoners in het balansgebied ook nog eens hun privacy en er staan eenvoudigweg teveel woningen ingetekend. Je kan van dit gebied een mooier gebied maken door het te bebouwen, maar dat zou dan m.i. Wel moeten gebeuren met inachtneming vd belangen van de bestaande bewoners, respect voor het gebied en respect voor de groene elementen.
Zoals eerder al aangegeven is, kan je in dit plan veel winnen door de woningen iets anders te plaatsen. De opmerking dat de afstand tussen de woningen en de clustergebieden aanzienlijk is, slaat de plank finaal mis. De afstand tussen de ingetekende woningen direct achter de valeriuslaan is zeker niet aanzienlijk en in de herfst en winter hebben de woningen aan de valeriuslaan directe inkijk in de woon- en slaapkamers.
De hoeveelheid woningen zou eveneens verminderen moeten wonen. Op papier ziet het er altijd mooi uit, maar vele nieuwbouwtekeningen wijzen telkens uit dat de afstand in feite minder is dan ingetekend. De huidige begroeiing (bomen) zouden zoveel mogelijk behouden moeten worden en er zouden groenblijvende bomen bij geplaatst moeten worden om het zichtend tussen de clusters en de nieuwe woningen (en daarmee de privacy problemen) te verminderen.
In het concept staat dat de opzet ruiger zou moeten worden dan bij het plan tussen de lanen. Dit geniet m.i. Zeker de voorkeur. Tussen de lanen is kil. De gestileerd en nodigt voor de kinderen niet uit tot spelen.

Kortom, een paar leuke elementen, maar qua opzet voor het balans gebied inderdaad het slechtste plan tot nu toe
# gerbert smulders (LOS stadomland)
vrijdag 5 augustus 2016 23:44
We zien verschillende opmerkingen op de geprojecteerde woningen in het zogenaamde balansgebied. Deze opmerkingen gaan over dichtheid en positionering. We zullen zeker onderzoeken hoe we hier mee om kunnen gaan. Ik ben nieuwsgierig hoe bewoners van de clusters nu de mate van privacy ervaren in de huidige clusters. Misschien wil iemand daar eens op reageren.
# Angelique
zaterdag 1 oktober 2016 12:47
Hoi gerbert,

Naar aanleiding van jouw verzoek om info over het huidige gevoel van privacy, wil ik het volgende aangeven in de hoop dat jullie onze privacy serieus laten meewegen.
In de huidige situatie kijk je vanaf de woonkamer en de slaapkamers naar een veld vol bomen. In de zomer heb je dus een horizonbrede muur van groen. In de herfst zijn de bomen kaal, dus dan is het uitzicht heel wat minder mooi, maar heb je wel op zicht op bomen. Enkel vanaf de zijkant heb je zicht op bebouwing (de flats), maar daar kan je met groen in je eigen tuin nog wel wat mee doen. Kortom in de huidige situatie heb je geen of nauwelijks zicht op bebouwing en geen enkele inkijk vanaf andere woningen. Dit is heel belangrijk omdat onze woonkamers er slaapkamers aan de kant van het balansgebied liggen.
In de situatie die jullie nu voor de toekomst schetsen, gaat dit radicaal veranderen.
Er is eerder aangegeven dat er een mooie ruimte tussen de valeriuslaan en de nieuwe woningen ligt, maar dit valt in de praktijk vies tegen. Daarbij staan er op de tekening heel veel mooie groene bomen, maar die bomen zijn een zeer groot deel van het jaar kaal en dan heb je dus direct zicht op de bebouwing. Dit betekent in concreto dat wij in de nieuwe situatie inkijk hebben in onze woonkamer en slaapkamers. Dit is een enorme aantasting van onze privacy terwijl die privacy nu juist een van de redenen was om voor deze woonplek te kiezen. Ik nodig je uit om een keer bij ons te komen kijken of om in gesprek te gaan hierover. Ik wil nl graag meedenken over dit deel vh plan om te voorkomen dat er een situatie gaat ontstaan waarin mijn woongenot dusdanig dreigt te worden aangetast dat ik mij genoodzaakt voel om daartegen te ageren. Ik ben daartoe bereid, maar voorkom natuurlijk liever een rechtsgang die jaren kan duren.
# Angelique
zaterdag 1 oktober 2016 13:04
Hoi gerbert,

Nog even een belangrijke nabrander.
De wijze waarop de nieuwe bebouwing nu opgesteld wordt, is voor de valeriuslaan telkens de meest privacy-beperkende manier die maar mogelijk is. De bebouwing staat tekens evenwijdig aan de huizen van de valeriuslaan. Door een andere opstelling (elders op deze site staat een tekening met een alternatieve opstelling (in roze bebouwing) waarbij er heel veel kijk op het groen vanaf de richtersweg is, waarbij meer woningen in het balansgebied langs de andere woningen kijken en zodoende meer privacy hebben en waarbij er meer privacy voor de bewoners van de valeriuslaan is. De woningen staan in dat alternatief niet in rijtjes en dus is het ruimtelijker en meer geschikt voor het wat hogere midden segment aangezien mensen in dat segment niet in een standaard wijk met rijtjes woningen willen wonen. Dit gebied leent zich vanwege al het groen voor een mooie ruimtelijke, bosrijke wijk waar huizen staan voor tweeverdieners met kinderen die meer leven en geld in het dorp brengen. Een aantal rijtjes huizen die op elkaar kijken is zonde van de mogelijkheden. Zelfs als je de huidige opstelling zou willen handhaven kan je met een kleine aanpassing meer privacy voor de bewoners vd valeriuslaan en de nieuwe bewoners aan die kant vh balansgebied creëren door de woningen iets meer op te schuiven naar het pad tussen het balansgebied en het speelbos. Als je het geheel aan bebouwing meer naar rechts (vanuit de tekening bezien) schuift dan is het bospad de toegangsweg naar de voordeuren van de eerste huizen en Omdat alles verschuift, creëren je ook meer ruimte tussen de valeriuslaan en de bebouwingen het balansgebied. Meer privacy voor de valeriuslaan, wellicht minder weerstand en procedures terwijl er geen nadeel aan de verschuiving is voor de nieuwe bewoners.
# Hen
zaterdag 5 november 2016 18:19
Ik sluit mij aan bij #angelique dat er voldoende rekening gehouden moet worden met de privacy van de bestaande bewoners hetgeen overigens direct ook ten gunste komt van de privacy van nieuwe bewoners en derhalve de verkoopbaarheid en prijs van de eventueel te bouwen woningen ten goede komt.
Let wel, ik ben tegen woningbouw in het balansgebied, maar als dit niet tegen te houden zou zijn, dan moet er meer rekening gehouden worden met de privacy van de bewoners dan nu het geval is. Vooral voor de bewoners van de valeriuslaan is het een enorme achteruitgang als er woningen in het balansgebied komen. Daar zouden de nieuwe woningen immers evenredig aan de bestaande woningen komen hetgeen gelijk staat aan inkijk terwijl je daar nu heel veel privacy hebt. In het nieuwe ontwerp staan de huizen iets van 5 meter verder het balansgebied in om zo iets meer privacy te creëren, maar dit is natuurlijk niet genoeg. De woningen nog iets schuiner ingekeken zodat de bewoners langs elkaar heen kijken ipv bij elkaar naar binnen, de woningen nog een paar meter verder het balansgebied inschuiven (kan gemakkelijk aks je de tekening bekijkt) en dan vooral ook groenblijvende bomen planten. De bomen die er nu staan zijn inderdaad een groot deel vh jaar kaal en dus kijk je bij elkaar binnen. Zelfs als je niet echt iets ziet, wil je ook niet op woningen kijken. Wij zijn niet voor niets daar gaan wonen. Ipv bomen kijk je straks ineens op woningen uit. Dit zou verzacht kunnen worden door voldoende afstand, de woningen niet recht tegenover elkaar maar schuin en voldoende groenblijvende bomen, zou de situatie beter maken. Het is eerder gezegd, maar het plan zoals er nu ligt kan op Bezwaren rekenen en daar sluit ik mij bij aan.

Ontmoeten en activiteiten in de openbare ruimte

Er zijn veel mogelijkheden in het hart voor ontmoeten en activiteiten in de openbare ruimte. Centraal in het hart zien we een paar plekken met een eigen gebruik.

In het zuidelijk deel – tussen de winkels en de pizzeria – zien we een deel dat ingericht wordt als een bostuin, met daarin een ‘jeu de boulesbaan’, een lange golvende zitbank en een podium. Allerlei routes komen hier bijeen. Iets noordelijker zien we een grote speelplek in aansluiting op de speelplaats van de school. Deze plek mag wat ruiger zijn, met bijvoorbeeld een zandspeelplaats tussen de bomen en enkele banken.

Rondom het winkelcentrum zijn de paden verbreed. Aan de oostzijde van de winkels verbreedt het pad zich tot een pleinachtige ruimte. Hier staan bomen in de verharding. Op deze verharding is ook ruimte te maken voor bijvoorbeeld een viskraam.

Als Doorwerth een braderie wil organiseren dan is daar zeker ruimte voor. We stellen ons voor dat tijdens de activiteit de weg tussen de Richterweg en de parkeerplaats wordt afgesloten (de parkeerplaats is dan tijdelijk alleen vanaf de Beethovenlaan bereikbaar). Op en naast de weg is dan ruimte om volop marktkramen te plaatsen. Als er behoefte is aan meer ruimte dan kan uiteraard de parkeerplaats tijdelijk benut worden of zou een deel van de Richterweg kunnen worden afgesloten. Wij vinden het zonde om een grote pleinachtige ruimte te maken voor een dergelijk evenement dat slechts weinig plaatsvindt. Het zou het centrum onnodig stenig maken.

Het oerbos is een mooie wandel en speelplek. Er zijn in Doorwerth reeds ideeën voor een beweegbos. Ook in het nieuwe woongebied zien we ruimte voor een kleine speelplaats en een zitgelegenheid.

Over het onderwerp van ontmoeten en activiteiten willen we nog goed doorpraten met de inwoners van Doorwerth. Het inwoners van het dorp moet nog duidelijker aangeven hoe ze haar openbare ruimte wil gebruiken.

Kaartbeelden en grafieken

 • Ontmoeten en activiteiten in de openbare ruimte
 • Ontmoeten en activiteiten in de openbare ruimte
 • Ontmoeten en activiteiten in de openbare ruimte
 • Ontmoeten en activiteiten in de openbare ruimte
 • Ontmoeten en activiteiten in de openbare ruimte
 • Ontmoeten en activiteiten in de openbare ruimte
 • Ontmoeten en activiteiten in de openbare ruimte
 • Ontmoeten en activiteiten in de openbare ruimte
 • Ontmoeten en activiteiten in de openbare ruimte
 • Ontmoeten en activiteiten in de openbare ruimte
 • Ontmoeten en activiteiten in de openbare ruimte

Commentaar

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Onderwijs en ontmoeting

Op deze plek komt een nieuw gebouw voor onderwijs en ontmoeting. We hebben het programma aangehouden zoals dat is opgesteld door ICS (zie achtergronden).

Het gebouw staat midden in het bos en midden in ons centrum. Kinderen lopen via een netwerk van paden veilig naar de omgeving.

We zien het als een multifunctioneel gebouw waarin onder andere twee scholen een plek hebben en ook plek bieden voor de huidige functies die gevestigd zijn in de Poort.  Uiteraard is er nog een hele weg te gaan om tot een programma te komen, maar de ambitie is helder: we bundelen onderwijs en ontmoeting en kunnen zo samen profiteren van enkele centrale gemeenschappelijke ruimtes. Het collectieve deel moet naar de omgeving uitnodigend en transparant worden vormgegeven.

Het gebouw zal meerdere entrees kennen. Daarom is ervoor gekozen om het gebouw zowel vanaf de parkeerplaats als vanaf de Bachlaan bereikbaar te maken.

Het gebouw bestaat hoofdzakelijk uit één bouwlaag. Volgens het voorlopige programma (ICS) kan een beperkt deel gestapeld worden in een tweede bouwlaag. Daarmee kan het gebouw wat meer plasticiteit krijgen. We vinden het nog wel het onderzoeken waard of er eventueel woningen boven de school gebouwd kunnen worden voor specifieke doelgroepen. Daar wordt in eerste instantie niet van uitgegaan.

Uiteraard zal de directe omgeving van het gebouw deels ingericht moeten worden voor veilig spelen op een ‘speelplaats’. Hier is volop ruimte voor aanwezig. Aan de oostzijde van het gebouw loopt de speelplaats over in het hart. Het zou mooi zijn als het grootste deel van de speelplaatsen altijd openbaar toegankelijk zijn. Zo vervullen ze ook buiten schooltijd een rol voor het dorp. De pleinen zijn zo natuurlijk mogelijk ingericht met zo min mogelijk verharding.

Kaartbeelden en grafieken

 • Onderwijs en ontmoeting
 • Onderwijs en ontmoeting
 • Onderwijs en ontmoeting
 • Onderwijs en ontmoeting
 • Onderwijs en ontmoeting

Commentaar

# Angelique
vrijdag 15 juli 2016 13:12
De positie van de scholen is duidelijk. Ik begrijp dat er voordelen zijn aan deze nieuwe positie, maar er is ook een groot nadeel. Als je nu bij het winkelcentrum loopt zie je verscheidene kinderen vanuit de klassen naar buiten zitten te kijken. Daar gebeurt immers van alles en nog wat hetgeen de kinderen uit hun concentratie kan halen. Ik zou dan ook willen voorstellen om er voor te zorgen dat er een (groene) afscheiding is tussen de scholen en het centrum zodat de bewegingen rond het winkelcentrum aan het ook onttrokken wordt vd kinderen. Dit kan op een mooie en natuurlijke manier, maar is m.i. Wel erg belangrijk.
# Irma
donderdag 21 juli 2016 11:29
De analyse van ISCadviseurs in opdracht van de kerngroep centrumplan Doorwerth en de scholenvisie is gebaseerd op de aanname dat de scholen ongeveer 1 kilóooometer uit elkaar liggen. Feitelijk is dit 250/300 meter. Een vrij belangrijk gegeven.Waarom is dit gedaan?

Zal het aan deze rekenfout liggen, of vreemde afronding, en die andere dat de kinderen het straks moeten doen met de helft van de buitenspeelruimte. Hoop maar niet op een voetbalveld, misschien een voetbalkooi.

Kinderen van Doorwerth laat je niet voor de gek houden.En doe een praktijkopdracht rekenen met schoolbesturen en leden van kerngroep centrumplan.

Het gebruik van de ruimte, verkeer en bewegen

Paden Binnen de campus staat de voetganger voorop. Het padenpatroon zorgt voor een uitgekiend fijnmazig en zeer herkenbaar patroon. De paden worden breed. We stellen voor de meeste paden in gewassen beton uit te voeren. Dat past goed bij de bossfeer en het moderne karakter van Doorwerth. Daarnaast is het comfortabel wandelen en kan het goed de worteldruk verdragen, waardoor het duurzaam is. Niet alle paden worden beton. De wat kleinere paden worden halfverhard of misschien wel met houtsnippers uitgevoerd. Dat moet nog worden onderzocht, omdat bruikbaarheid wel goed moet blijven in verband met de hoogteverschillen (niet mag wegspoelen).

Verkeer en parkeren De hoofdlijn van de huidige verkeersstructuur blijft gehandhaafd. Wel vinden er enkele aanpassingen plaats. De wegen worden deels aangepast wat betreft de materialisering. In het hart zouden we graag het asfalt aanpassen. Zo ontstaat er een duidelijk beeld voor de automobilist dat deze het centrum binnen rijdt.

De Richterweg blijft op de huidige plek. De Bachlaan wordt gehandhaafd als structuur, maar wordt enkel iets verlegd. Door deze te verleggen ontstaat er meer vrije voetgangersruimte nabij de scholen en winkels. In eerdere studies is overwogen de Bachlaan af te sluiten. Het voorstel is nu deze structuur te handhaven, omdat de school nu van twee zijden bereikbaar is en dus de verkeer- en parkeerdruk beter gespreid wordt. Ook de bereikbaarheid van het zorgcentrum is beter op deze manier. Ten slotte proefden we veel weerstand van bewoners ten noorden van het centrum op het afsluiten van de Bachlaan.

De route naar de centrale parkeerplaats wordt uitgevoerd als eenrichtingsweg. Zo is de parkeerplaats goed bereikbaar, maar kan de weg een stuk smaller worden. Dat is prettig voor de ruimtelijke kwaliteit en dit geeft meer veiligheid in het hart.

De grote parkeerplaats nabij de scholen en het winkelcentrum wordt heringericht en uitgebreid. Er komen veel bomen op de parkeerplaats om de bossfeer maximaal door te zetten. De inrichting van de parkeerplaats wordt eenrichting voor auto’s. Dit wordt voorgesteld omdat we dan minder wegruimte (bochtstralen) nodig hebben en hiermee meer bestaande bomen kunnen handhaven. Een parkeerplaats heeft een vast maatstramien en daarmee is het best complex om bomen in te passen. Met eenrichtingsverkeer lukt dat veel beter.

Nabij de school wordt een deel van de parkeerplaatsen ingericht als kiss & ride zone. Ook aan de Bachlaan wordt een deel kiss & ride zone. Verspreid in het centrum zijn verder kleinere parkeerplaatsen aanwezig.

De Van de Molenallee willen we aanpassen met een middenberm. Hierdoor wordt de weg makkelijker oversteekbaar en wordt het beeld aantrekkelijker.

Wat betreft de balans is er vanuit gegaan dat het bestaande aantal parkeerplaatsen in Doorwerth terugkomt, wel zijn er uiteraard verschuivingen van locaties. Voor alle nieuwe functies die voorgesteld worden zijn er ook nieuwe parkeerplaatsen toegevoegd in de directe nabijheid van de nieuwe functies. Omdat we de scholen nu dichter bij de centrale parkeerplaats leggen zal er zeker voldoende parkeerruimte zijn. Dit omdat er sprake is van een dubbelgebruik en er voor onderwijs en winkels andere piektijden gelden.

Fietsparkeren Op meerdere plekken moeten fietsvoorzieningen komen. In ieder geval bij de entrees van het winkelcentrum. Verder zijn er bij het gebouw voor onderwijs en ontmoeting fietsvoorzieningen nodig. In de uitwerking moet dit gedetailleerder worden bekeken.

Kaartbeelden en grafieken

 • Het gebruik van de ruimte, verkeer en bewegen
 • Het gebruik van de ruimte, verkeer en bewegen
 • Het gebruik van de ruimte, verkeer en bewegen
 • Het gebruik van de ruimte, verkeer en bewegen
 • Het gebruik van de ruimte, verkeer en bewegen
 • Het gebruik van de ruimte, verkeer en bewegen
 • Het gebruik van de ruimte, verkeer en bewegen
 • Het gebruik van de ruimte, verkeer en bewegen
 • Het gebruik van de ruimte, verkeer en bewegen

Commentaar

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Het winkelcentrum

Het bestaande winkelcentrum wordt aangepast en blijft min of meer op de huidige plek. Aan de oostzijde van het gebouw wordt een nieuwe schil gemaakt, waardoor er aantrekkelijke gevels naar het hart ontstaan. Aan de westzijde wordt het winkelblok iets ingekort waardoor er woningen kunnen worden gerealiseerd. De passage blijft min of meer gehandhaafd.

De expeditie van de nieuwe Jumbo vindt via een inpandige laad- en losstraat plaats, daardoor blijft het verkeer uit het zicht en raken we het bijbehorende geluid kwijt.

Daar waar de buitengevels van het winkelcentrum gesloten blijven, bijvoorbeeld bij de supermarkten, stellen we voor de gevels te laten begroeien. Zo wordt de massaliteit van het gebouw verzacht en sluit het aan bij de bossfeer.

Aan de oostzijde wordt het blok, waarin de pizzeria gevestigd is, vernieuwd. Het gebouw wordt drie lagen hoog. In de plint is ruimte voor horeca, detailhandel of andere publieksfuncties. Deze gevel ligt gunstig met betrekking tot de bezonning en er is ruimte voor een terras.

Ook introduceren we een nieuw gebouw in het centrum: een bospaviljoen. Het is gezien de ligging op de zon een mooie plek voor horeca. We stellen ons een transparant gebouw voor dat passend gemaakt is voor de bestaande bomen. Het gebouw vouwt zich er omheen, of er zijn een aantal patio’s waarin bomen kunnen blijven staan.

Kaartbeelden en grafieken

 • Het winkelcentrum
 • Het winkelcentrum
 • Het winkelcentrum
 • Het winkelcentrum
 • Het winkelcentrum
 • Het winkelcentrum
 • Het winkelcentrum

Commentaar

# Antoine van der Heijden
dinsdag 19 juli 2016 12:04
De toelichting lijkt los te staan van de ontwerpschetsen. De 'inkorting' van het winkelcentrum lijkt zich aan de oostelijke zijde te voltrekken, waardoor er een plein ontstaat voor de flat. Met hopelijk een vrachtwagenoprit, want anders moeten de trucks achterwaarts over de inpandige laadstraat naar de parkeerplaats.

Het gebouw wordt drie lagen hoog. In z'n geheel of alleen aan de oostzijde? In de plint is ruimte voor horeca, maar ook in het centrum is een horecapaviljoen voorzien. Welk centrum? Het centrum van het winkelcentrum? Of aan de noord-oost zijde? Maar hoezo ligt dat goed op de zon? En waar zijn die bomen? Of wordt de parkeerplaats bedoeld?

Het lijkt logisch om ergens tussen het winkelcentrum en bij de bomen een paviljoen te plannen, met ruimte voor een terras waar zowel van zon als schaduw genoten kan worden.

De ideeën kunnen veel beter uitgeschetst worden!
# Antoine van der Heijden
dinsdag 19 juli 2016 12:14
Op de activiteitenkaart is beter te zien wat precies bedoeld wordt.
# gerbert smulders (LOS stadomland)
vrijdag 5 augustus 2016 23:48
Beste Antoin,
De inkorting van het winkelcentrum vindt plaats aan de oostzijde. Aan de centrumzijde wordt het winkelcentrum juist beperkt uitgebreid vooral met als doel een aantrekkelijker open gevel te realiseren.
Vrachtwagens zullen het centrum niet mogen hinderen. In de huidige schets is uitgegaan van inpandig laden en lossen.
Ik hoop dat de plannen inmiddels wat duidelijker voor je geworden zijn.